When the large Cole Valley Victorian at the corner of Carl and Stanyan, which is known as the Lange House, sold for $3.15 million in mid-2014, the sale included the adjoining and potentially sub-dividable lot fronting Stanyan Street, as we reported at the time.

Plans for a four-story condominium building to rise up to 40 feet in height upon the “1010 Stanyan Street” parcel have since been drafted by Elevation Architects, plans which include three (3) three-bedroom units and one (1) two-bedroom within the building’s walls, with a storage room for eight bikes but no garage any cars.

And the 1010 Stanyan Street project as envisioned, which has just been granted an exemption from having to complete a resource intensive environmental review, is slated to be approved by San Francisco’s Planning Commission next week.

Recent Articles

Comments from “Plugged-In” Readers

  1. Posted by observant neighbor

    It’s interesting to see that the developer of this lot thinks that living space on the ground floor is more valuable than a full garage or even a small stacker. Beginnings of a trend?

    • Posted by anon2.5

      If the building is intended for renting and the bottom unit replaces a three car garage, at an avg. rent of $400 a month for a parking spot, the bottom unit just needs to fetch more than a $1200 per month in rent. Seems doable.

      • Posted by Adam

        Front door is 30 feet from the N Line, and that street is backed-up during peak hours, with people coming down the hill. No need for more parking.

    • Posted by that_dude

      More and more people hate driving, or even owning a car. I would definitely pick the extra livable unit.

  2. Posted by CittaLente

    The lack of parking is very positive. The design is horrible – more of the bland, “anywhere” architecture made of flat-packed factory parts we’re seeing all over SF. Look how jarring and harsh the building looks compared to the Victorian homes next door. This beautiful neighborhood deserves much better than this.

  3. Posted by keenplanner

    Kudos for no parking. I trust the building will not be as awful as the rendering. A flat roof would look less awkward next to the Vic.

    • Posted by Martin

      From the outside, buildings with smaller windows look better. From inside, floor-to-ceiling windows look better.

  4. Posted by Curious

    Is it just me, or is the ground floor unit at a very awkward height relative to the sidewalk? Seems like it should be excavated a little further to lower floor of the next unit up. In older (not car oriented) buildings, the goal was to get pedestrian eye level about mid-way between basement and first-floor height, right?

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *