November 27, 2013

The Designs For Apple's Proposed Union Square Store Plaza

Apple%20Store%20Union%20Square%20Rear.jpg

As part of the design for Apple's proposed flagship store on Union Square, the Grand Hyatt Hotel Plaza between the existing Levi’s Store and Grand Hyatt Hotel will be reconfigured.

In addition to moving Ruth Asawa's San Francisco Fountain a little to the north and a foot closer to the street, the rectangular tree-lined plaza behind the proposed Apple store would terminate at a new water feature wall at the west end of the plaza with concrete benches, large planter boxes, and a stone-paved area for tables and chairs between.

Apple%20Store%20Union%20Square%20Plaza.jpg

Recessed light fixtures would illuminate the plaza, fountain and wall of water at night:

Apple%20Store%20Union%20Square%20Plaza%20night.jpg

First Published: November 27, 2013 8:30 AM

Comments from "Plugged In" Readers

Nice. And the Post Street side remains unchanged?

Posted by: invented at November 27, 2013 8:39 AM

I'm pretty sure this plaza can only get sun like what's shown in the 2nd image on a few limited summer mornings when there is no fog. Otherwise this will be draped in shadow the rest of the time, cold, dark and dreary...

Posted by: wiger toods at November 27, 2013 8:59 AM

awww. will the new water wall obscure the television sets that are "burning logs" in windows of the hyatt? are those still there? this is such a degraded, terrible space. pitiful. it can't be changed enough.

Posted by: good christian at November 27, 2013 9:22 AM

As a concept this is good, but will a few trees be enough to block the winds always sweeping through the current "plaza"?

Posted by: formidable doer of the nasty at November 27, 2013 9:54 AM

Don't really care but the height of the apple store in these rear renderings of the plaza don't seem to show the true height of the bldg. Wonder why they felt the need to add the water wall and if they asked anyone from Ruth's camp to contribute to the design.

Posted by: eddy at November 27, 2013 10:25 AM

Amazing how much better this is than what was originally proposed. I didn't think I could ever really like it, but I really like this.

Posted by: BTinSF at November 27, 2013 3:51 PM

With heat lamps at night it could work as a gathering spot? Daytime in the shadows and wind is another matter. Glad Ruth's water feature remains. Someone on the design team should reach out to the family and get their input. All of Ruth Awawa and Albert Lanier's children live in the city.

Posted by: sculpture at November 27, 2013 8:01 PM

New favorite coffee sitting spot...

Posted by: BillyBalls at November 27, 2013 9:10 PM

Perhaps the Hyatt could operate some sort of take-out window or cafe' service for the courtyard.

I am a little concerned that, with the strong winds that whip
through that area, the water wall might become a water spray.

Aside from that, it should be much more inviting than it is now.

Posted by: Jlasf at November 28, 2013 2:44 AM

"Wonder why they felt the need to add the water wall and if they asked anyone from Ruth's camp to contribute to the design."

The water wall in this space is unneeded & makes it too busy. Take a cue from Apple's minimalist style. Reminds me of the water feature in the redwood park at the base of Transamerica. Makes loud noise and altogether detracts from the serenity of the park. San Francisco often has trouble pulling back and exercising restraint. Less is ....

Posted by: Invented at November 30, 2013 9:22 AM

If that water wall will be anything like the one at the Wynn in Vegas, complete with light show and giant animatronic frog, then I'm sold.

Posted by: formidable doer of the nasty at December 2, 2013 9:00 AM

Blank wall on Stockton? Missed opportunity, bad urban design.

Posted by: keenplanner at February 3, 2014 2:57 PM

Post a comment


(required - will be published)


(required - will not be published, sold, or shared)


(optional - your "Posted by" name will link to this URL)

Remember Me?

(you may use HTML tags for style)


Continue Perusing SocketSite:

« High Speed Rail Ruling Threatens Transbay Terminal Plan As Well | HOME | Dogpatch Development Refined, Ready To Be Approved »